Zonnepanelen

                               

 

Er is veel te lezen over zonnepanelen. Hoe deze werken, wat het rendement is, wat deze panelen kosten, etc. Hieronder zetten wij de belangrijkste zaken op een rij.

Hoe kiest u de beste zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn er in vele soorten en maten. In Nederland zijn meer dan 400 merken leverbaar. Uiteraard zijn er volgens de aanbieders alleen maar goede zonnepanelen, maar hoe kunt u het beste een goede keuze maken uit dit enorme aanbod? Om de keuze eenvoudig te houden, hebben wij deze voor u gemaakt. In ons aanbod zit standaard aan paneel van Hanover Solar, en twee types van het merk Q-cells. Beide fabrikanten hebben hun sporen verdiend en bieden een uitstekend paneel. Voor de echte fijnproever bieden wij ook glas-glas zonnepanelen aan van SolarWatt. Kenmerkend voor dit paneel zijn de uitstekende garantie en de lage jaarlijkse afname van het vermogen van het paneel.

De esthetische kant.

Er zijn volledig zwarte panelen, maar ook panelen met een aluminiumkleurige rand en/of met een zgn. White backsheet (de folie achter de cellen is wit. Wat uw keuze is, dat is een kwestie van smaak. Zwarte zonnepanelen kosten 4-8% meer dan zonnepanelen met aluminiumkleurige rand.

                                                 

MONO of POLY kristallijn?

Polykristallijn zonnepanelen zijn nagenoeg verdrongen door de monokristallijn panelen. Monokristallijn panelen  hebben een iets hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

Vermogen van het paneel

Vermogens van de panelen stijgen voortdurend door de technologische ontwikkelingen. Waren vermogens van 225 Wattpiek zo’n 10 jaar geleden de norm. Nu is dat als meer dan 300 Wattpiek. In ons huidige aanbod hebben wij een range van panelen met een vermogen variërend van 290 tot maar liefst 385 Wattpiek.

Glas-Glas panelen

‘Glas-glas’  panelen hebben niet alleen een glazen voorkant, maar ook een glazen achterkant. Deze panelen zijn weliswaar duurder dan de ‘glas-folie’ panelen, maar hebben grote voordelen.

• een hogere opbrengst per jaar door een lagere vermindering van het vermogen.
• beter bestand tegen hagel en voortreffelijke brandveiligheid.
• uitstekend bestand tegen mechanische belastbaarheid van buitenaf

Kwaliteitskeurmerk

Alle door ons geselecteerd panelen voldoen minimaal aan de strenge Duitse keuringen. Panelen zijn dus voorzien van certificering van TÜV / IEC / CE / PV cycle.

Daarnaast hebben deze panelen minimaal:

• 10 tot 12 jaar product garantie, soms met een optie op 25 jaar garantie  (glas-glas panelen 30 jaar)
• 25 jaar vermogensgarantie. Glas-glas panelen kennen een vermogensgarantie van 30 jaar
• Goedkeuring voor sneeuw ladingen tot 5.400 Pa volgens IEC 61215
• Certificering door TÜV / IEC / CE / PV cycle

Rendement op de investering.

De terugverdientijd voor zonnepanelen ligt anno 2020 op ongeveer 5 tot 8 jaar bij gelijkblijvende elektriciteit-prijs. Dat is veel korter dan enkele jaren geleden en vooral te danken aan de dalende prijzen van zonnepanelen.

Daarnaast kunt u regelmatig profiteren van subsidies van de overheid en van lokale initiatieven. Het rendement op uw investering bedraagt tussen 5% en 7%. Veel hoger dan de rentes die de banken anno nu geven!

Overige informatie.

De totale kosten van zonnepanelen bestaan uit de panelen zelf, de aansluiting op het stroomnet inclusief omvormer en de installatie van de panelen op de locatie.

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). De meeste panelen hebben een vermogen van ca. 300 Wp. In Nederland levert 100 Wp circa 70 tot 90 kWh/jaar aan energie op, afhankelijk van de locatie in Nederland, de hoek van het dak, hoeveelheid schaduw en het type zonnepaneel.

Stroom van de elektriciteitsmaatschappij kost voor de gemiddelde particulier ongeveer € 0,21 per kWh (anno 2020). Als de elektriciteitsprijs nog verder stijgt zal de terugverdientijd korter worden, omgekeerd als de elektriciteitsprijs daalt zal deze langer worden. Nieuwere generatie zonnepanelen hebben een hogere opbrengst, als deze voor dezelfde prijs geproduceerd kunnen worden dan krijg je voor dezelfde prijs meer vermogen.

De technische levensduur ligt, afhankelijk van de kwaliteit, tussen de 30 en 45 jaar.

Garanties.

Ons beleid is om altijd zonnepanelen en omvormers te betrekken van grote en stabiele fabrikanten die hun sporen hebben verdiend en bovendien een service apparaat hebben in Duitsland of de Benelux. U koopt immers zonnepanelen om daar voor een zeer lange periode profijt van te hebben. Dit beleid  geeft u en ons meer waarborgen als het gaat om de eventueel noodzakelijke naleving van de garantievoorwaarden, ook als ons bedrijf haar activiteiten staakt. Dan kunt u als klant op een eenvoudige manier rechtstreeks contact opnemen met hey service apparaat van de fabrikant.

Garanties, wie is verantwoordelijk?

De verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van uw zonnepanelen ligt bij het service apparaat en uiteindelijk bij de fabrikant. De kans op storing blijkt in de praktijk erg klein, maar mocht er een probleem ontstaan met uw zonnepanelen, dan is het belangrijk dat er een stabiele importeur is die het probleem kan oplossen.

Ervaren installateur.

In tegenstelling tot de meeste installateurs monteren wij de panelen niet zelf. Wij richten ons uitsluitend op de advisering over en de verkoop van duurzame energieproducten. Uiteraard werken wij wel samen met bedrijven die zijn gespecialiseerd in de montage van zonnepanelen. Zij zijn volledig gecertificeerd en werken ook volgens de VCA veiligheidsnormen. Zo weet u zeker dat de betreffende monteurs voldoende kennis en ervaring heeft om de installatie op de voorgeschreven wijze te monteren.

Stimuleringsmaatregelen.

De overheid heeft een energiedoelstelling. Een toename van het aandeel van hernieuwbare energieopwekking (nu 4 procent) naar 14 procent in 2020. Een verdere stijging van dit aandeel naar 16 procent in 2023. Deze 14% lijkt helaas niet gehaald te worden.

Aangezien de hoeveelheid hernieuwbare energie nu nog op een veel te laag niveau ligt, is er nog veel werk aan de winkel. Daartoe zijn er meerdere stimuleringsmaatregelen in het leven geroepen. Zo zijn er diverse (lokale en regionale) subsidiepotjes en kan tegen een aantrekkelijk lage rente geld worden geleend voor de aanschaf van duurzame energieproducten. Deze rente is veelal ook nog aftrekbaar. Voor particulieren geldt dan nog het voordeel dat de BTW over de aangeschafte installatie kan worden teruggevraagd. Dat is een gratis service voor de klanten van SolVerde

Voor bedrijven zijn maatregelen als Energie Investeringsaftrek (EIA) en Kleinschaligheids Investeringsaftrek (KIA) erg interessant. Voor de aanschaf van grote PV-installaties kan SDE+ subsidie worden aangevraagd. Indien aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, kan de ondernemer voor deze maatregelen in aanmerking komen.

Wilt u weten welke stimuleringsmaatregelen voor u gelden? Dan kunt interessante website bekijken, zoals www.energiesubsidiewijzer.nl  of www.rvo.nl. Ook kunt u onze adviseurs daarvoor raadplegen.